Ga naar inhoud


Foto

Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull


10 replies to this topic

#1 jaloxaji

jaloxaji

  Bijrolspeler

 • Members
 • 288 Posts:

Gepost 22 mei 2008 - 09:46

Met gloeiende oren hadden wij negentien jaar geleden gezien hoe Indy de zonsondergang en het perfecte einde van een drieluik tegemoet reed. Anno 2008 kraakten de ijsgekoelde aders in onze armen toen we tijdens de aftiteling van Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull naar de uitgang strompelden. Zo lang gewacht, en dan – neem het maar letterlijk – zo’n kaakslag, zo’n ontgoocheling. Deze film is een als George Lucas vermomde Mola Ram die ons het hart uit de kas heeft gerukt, om er onze lege portefeuille voor in de plaats te leggen.

Want waar is het verhaal, waar zoveel heisa rond werd gemaakt? Waar is de Spielberg-touch, die ons bij de drie voorgaande film deed kirren als een til duiven? En waarom was al die vooraf gepredikte bullshit nodig over het vermijden van CGI als de film dan tóch tjokvol digitale effecten steekt – te beginnen met de grenzeloos onnozele Paramount-gimmick aan het begin?

Het enige goeie aan de vierde Indiana Jones was dan ook zijn promotiecampagne, omdat die de mensheid kon doen geloven dat het wel eens een goeie zou kunnen wezen: door geen splinter plot te verraden en de trailer pas enkele weken voor de release op de mensheid los te laten, werd een wereldwijde honger gecreëerd, een verlangen naar een magisch filmmoment waarbij je van de ene verrassing in de andere zou vallen, een roetsjbaan van pellicule, zoals de achtervolging met mijnkarretjes in Temple Of Doom.

Maar ergens rook het toch ook wat aangebrand. Waarom? Omdat Spielberg het niet met hart en ziel deed. In interviews had hij al laten blijken dat vooral George Lucas en Harrison Ford een vierde Indiana Jones wilden. De eerste omdat hij dollartekens in plaats van irissen in zijn ogen heeft, de tweede omdat hij sinds What Lies Beneath uit 2000 geen hit meer had gehad. “Ik doe alleen mee omdat er geen andere regisseur met zijn poten aan zou zitten”, aldus Spielberg.

’t Is eraan te merken: Indiana Jones And The Kingdom Of The Crystal Skull is, net als de drie Star Wars-prequels, een zielloze, van alle opwinding verstoken blockbusterfilm die weer maar eens bewijst dat George Lucas helemaal niet (meer) geïnteresseerd is in een publiek dat kraait van plezier, enkel in een zo groot mogelijke recette. En waarom? Om nog een fermetje op zijn eindeloze landgoed te kunnen poten? Om eindelijk die ivoren rugkrabber te kunnen kopen? We hebben er het raden naar. In elk geval, dit is geen Indiana Jones-film, folks, ’t is zelfs niet eens een goeie film.

Wat ons het meest pijn doet, is dat Spielberg, de machtigste man van Hollywood en auteur van talloze van onze favoriete films - waaronder uiteraard de drie échte Indy-films - zich heeft laten meeslepen in dat spelletje. Nergens is zijn vakmanschap te bespeuren, nergens een vonkje van de visuele humor die de andere films zo hartverwarmend maakte (de kleerhanger uit Raiders! De zwaardvechtscène uit Temple Of Doom!). Je gelooft ook op geen enkel moment in de film, omdat de decors zo…decorachtig zijn. Waar je in Temple Of Doom de lugubere doodskoorts van de tempel doorheen je ganse lijf kon voelen woekeren, zie je hier een paar acteurs die tussen bestofte rekwisieten hun nergens memorabele dialogen staan te debiteren – heeft Spielberg dit eigenlijk wel geregisseerd? Toppunt van al is de kristallen schedel zelf: je moet zelfs niet aandachtig kijken om te zien dat het ding gewoon van plastic is gemaakt. Zelfs de Macguffin, normaalgezien het masturbatiezakdoekje van Lucas, is dus om te huilen zo slecht.

En waarom al die heisa rond het juiste script als dit het beste was waar ze mee op de proppen konden komen? Los zand zou nog een compliment zijn om dit script te beschrijven: het ene moment zie je een bende schreeuwende indianen de helden achtervolgen, maar vijf minuten later zijn ze al nergens meer te bespeuren (voor de rest van de film, welteverstaan). Op en bepaald moment weet Indy aan de Russische vijand te ontsnappen, waarna een scène met drijfzand volgt, die eindigt met de Russen die hem opnieuw gevangen nemen. Zomaar een lusje in het verhaal. Over de lianenscène en de werkelijk potsierlijke finale zwijgen we liever beleefd, voor we ons klavier stuk bijten van frustratie.

We hadden het moeten weten. “Ik verwacht mij aan negatieve reacties”, vertelde George Lucas op Cannes, “maar het kan mij niet schelen, ik ben het gewend.” Waarna hij zich ongetwijfeld te rusten legde op zijn berg dollars, van waar het gejammer van miljoenen Indy-fans hem niet kon bereiken. Einde.

Bron: http://kutsite.com
K.U.T Site is een onafhankelijk online filmmagazine dat sinds 1999 probeert om op een kritische, vlotte en enigzins leesbare manier aan filmkritiek en -berichtgeving te doen.

http://www.imdb.com/title/tt0367882/
Genre Avontuur
Duur 2u04
Regie Steven Spielberg
Cast Karen Allen, Jim Broadbent, Ray Winstone, Cate Blanchett, John Hurt, Shia laBeouf, Harrison Ford
Release 21 mei 2008
#2 bigman007

bigman007

  Snoersleper

 • Members
 • 5 Posts:

Gepost 06 juli 2008 - 15:04

De review klopt wel, ik was echt teleurgesteld in de film, en vind het zeer jammer dat ze hem zo 'slecht' hebben gemaakt. Het verhaal is echt zielig en totaal niets voor indiana jones, maar meer voor een sci-fi film. Jammer dat indiana verloren is mad.gif .

#3 GerdS

GerdS

  Snoersleper

 • Members
 • 8 Posts:

Gepost 11 juli 2008 - 02:16

Héél goede review.

Deze film is enkel voor het geld gemaakt.

Er is géén greintje spannend avontuur (de reden waarom de Indiana Jones film zo succesvol waren) terug te vinden.

Deze film is gericht naar de hedendaagse jeugd, m.a.w. véél schieten en vechten, en volledig spiritloos.

Spielberg heeft z'n naam gemaakt, nu maakt hij nog enkel film om die naam te ge(mis)bruiken, en poen te scheppen.

#4 vectra

vectra

  Acteur

 • Members
 • 315 Posts:

Gepost 11 juli 2008 - 05:37

tjonge wat een tekst,kwestie van smaak.grt vectra

#5 maxrelax

maxrelax

  Snoersleper

 • Members
 • 9 Posts:

Gepost 14 juli 2008 - 15:03

Hoor ook alleen maar slechte reacties over deze film, ga hem toch maar niet in de bios bekijken.

#6 Havvie

Havvie

  Cameraman

 • Members
 • 55 Posts:

Gepost 19 juli 2008 - 19:27

Beetje een film voor liefhebbers heb ik het idee, zien wil ik hem wel, maar niet in de bios..
One user to rule them all

#7 spiderkreek

spiderkreek

  Cameraman

 • Members
 • 59 Posts:

Gepost 19 juli 2008 - 19:51

het is maar een film

p.s. die gasten klagen overal op

#8 diehard6

diehard6

  Op-Auditie

 • Members
 • 78 Posts:

Gepost 19 juli 2008 - 21:06

dit is wel een film uit een reeks waarvan alle films 5 sterren zijn dus dat zegt wel wat of deze ook zo goed is weet ik nog niet
dus wacht nog op dvdrip of minimaal R5

gr toob

#9 wakker

wakker

  Bijrolspeler

 • Members
 • 284 Posts:

Gepost 02 augustus 2008 - 22:58

Echt 1 van de slechtste films in het genre die ik ooit gezien heb frustrated.gif . En ik heb er veel gezien biggrin.gif

Ben het helemaal met de review eens !!!!!

Zakken vullen zonder enige passie voor het vak filmmaken thumbdown.gif

#10 dripke

dripke

  Snoersleper

 • Members
 • 7 Posts:

Gepost 26 augustus 2008 - 21:40

Mijn broer vond het geen slechte film, maar vond het wel zwak voor in een reeks zoals Indiana Jones thuis te horen. Maar in zijn genre viel hij wel mee, sommige stukken vond hij goed, andere zwak. Maar hij vond hem zeker niet schitterend.

#11 graciolly

graciolly

  Snoersleper

 • Members
 • 6 Posts:

Gepost 27 juni 2009 - 05:54

Was good, a typical Indiana movie full of action and the odd star - John Hurt being one of my all time favorites
Harrison Ford did in no way seem too old to carry off the movie.
Worth a watch.

IMDb
Cheap Revatio to control your blood pressure
0 Gebruiker(s) lezen dit topic

0 gebruikers, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers