Ga naar inhoud


Foto

The Dark Knight (Batman 2008)


10 replies to this topic

#1 jaloxaji

jaloxaji

  Bijrolspeler

 • Members
 • 288 Posts:

Gepost 23 juli 2008 - 10:03

Hebt u het ook al gemerkt? Comicverfilmingen en andere superheldenfilms worden steeds beter. Niet dat we er in het geval van The Dark Knight zouden aan getwijfeld hebben dat er iets zou kunnen mislopen. Christopher Nolan wist met Batman Begins al behoorlijk wat indruk te maken door van de vleermuisheld een getormenteerde ziel te maken wiens strijd tegen het kwaad meer opleverde dan een vlakke popcornfilm. Bovendien voerde Nolan een indrukwekkende, grandioze cast op die de film meteen een niveau hoger tilde.

Men zou er dus rustig kunnen van uit gaan deze sequel minstens even goed is. Katie Holmes werd omgeruild voor Maggie Gyllenhaal, Aaron Eckhart en Heath Ledger op de affiche als respectievelijk Harvey Two-Face en The Joker, ... Noem The Dark Knight daardoor gerust één van de meest geanticipeerde films van het jaar, ook natuurlijk omdat Ledger intussen overleden is en zijn prestatie nu al Oscarwaardig wordt genoemd.

Aanvankelijk is The Dark Knight echter een teleurstellende film. In het eerste uur zien we Bruce Wayne zich sterker dan ooit bewust van zijn plicht de mensheid te beschermen. Noem het zelfs zijn lot, dat hij eerder gelaten draagt. Die zwaarmoedige gedachten geven de film een serieuze ondertoon. The Joker eist echter al snel een plaats in het verhaal op en zorgt zo voor heel wat spectaculaire momenten. Toch slaat de verveling snel toe. Meer dan wat obligate achtervolgingen en veel te luide explosies lijkt er niet in te zitten. Een teleurstellend gevoel maakt zich meester van het publiek. Vooral het gebrek aan een geïnspireerde plot is stuitend. Dit hebben we al tientallen keren eerder gezien. Dan mogen Michael Caine en de wat over het hoofd geziene Morgan Freeman aan de zijlijn al schitterend staan wezen, meer dan een licht entertainend, wat zielloos spektakel is dit niet.

Maar eens het eerste uur uitgekeken, krijg je dan toch waar voor je geld. Batman ziet tandenknarsend in dat hij zijn eigen morele codes zal moeten bijstellen. Dat eeuwige goeddoen, de zwakheden die verborgen moeten blijven, het besef van zijn eigen (veel te grote) macht, laten Batman gebukt door het leven gaan maar geven hem des te meer energie. Christian Bale maakt er opnieuw een complex personage van, al doet zijn stemgebruik bij momenten geforceerd aan. Aan de andere kant staat dan The Joker, een compleet geschifte maniak die niets of niemand ontziet en alle bestaande systemen ontregelt. Heath Ledger doet het onmogelijke: Jack Nicholson overtreffen met een écht griezelige vertolking die de film pas echt opwindend maakt - al is het gebrek aan karaktermotivatie wel wat goedkoop. Of de rol van slechterik in een blockbuster ooit echt Oscarwaardig zou kunnen genoemd worden, is onbelangrijk. Ledger is dood en Hollywood is dol op de tragische symboliek van een postume nominatie, dus die komt er. Nochtans moet gezegd dat Gary Oldman als Lt. Gordon eigenlijk de beste acteur uit het gezelschap is, met een vertolking die zindert van subtiele emoties. Aaron Eckhart is ogenschijnlijk goed gecast als Harvey Dent, maar blijkt na de transformatie toch wat pit te missen.

En ook de regisseur én zijn scenarioschrijvende broer hervinden in de tweede helft hun energie en vindingrijkheid. De (toch wat klassieke) zoektocht naar de ware identiteit van Batman, krijgt hier een scheut venijn toegevoegd. We krijgen ook een mooie en vooral onverwachte plotwending voorgeschoteld en de actie neemt steeds inventievere en indrukwekkendere vormen aan. Vrij verrassend komt ook een belangrijk personage om het leven, wat de film een nog grimmigere toon bezorgt. In een ongewone nevenplot belanden we zelfs op een veerboot waarvan de passagiers voor een essentieel moreel dilemma worden gesteld. Tim Burton's zwarte sprookjes - toch ook prachtig kijkvoer - zijn ver weg. Nobel is ook dat de makers van deze prent de computereffecten geschuwd hebben en de actie zeer ambachtelijk hebben uitgevoerd. De coherente vertelstijl en afwisseling tussen dialogen en actie, verhinderen dat de film verzuipt in effecten en laat je bij momenten ook vergeten dat je in se naar een stripverfilming zit te kijken. Die ultrarealistische toon zal comicfanaten dan misschien weer teleurstellen.

Uiteindelijk is The Dark Knight een zeer geslaagd huwelijk geworden van spannende actie en een geloofwaardige psychologische uitwerking van de personages. Wat butler Alfred bv. aanvangt met een brief die voor zijn baas bestemd is, zegt zoveel over de relatie tussen deze twee, dat meer scènes overbodig zijn. In zijn geheel is en blijft dit een (vrij lange) Hollywoodfilm voor een breed publiek - die je echt wel in de bioscoop moet bekijken - maar met genoeg intelligentie en vakmanschap gebracht om mogelijk één van de betere in zijn genre te wezen.

http://www.imdb.com/title/tt0468569/

Bron: http://kutsite.com
K.U.T Site is een onafhankelijk online filmmagazine dat sinds 1999 probeert om op een kritische, vlotte en enigzins leesbare manier aan filmkritiek en -berichtgeving te doen.


#2 raadvantwee

raadvantwee

  Bijrolspeler

 • Banned
 • 281 Posts:

Gepost 08 december 2008 - 12:17

vond deze film wel aardig lekker tempo en een echt hoog popcorn gehalte

#3 Roy Scheper

Roy Scheper

  Snoersleper

 • Members
 • 3 Posts:

Gepost 28 december 2008 - 13:59

Heb hem net binnen op dvd, ik weet het nog niet.. Lijkt me een zeer strakke film, ga vandaag ff kijken smile.gif

#4 Vita

Vita

  Snoersleper

 • Members
 • 13 Posts:

Gepost 29 december 2008 - 14:11

Heb 'm ook net op dvd want dit is één van de beste batman films ooit. Een echte aanrader!

#5 dekleine

dekleine

  Snoersleper

 • Members
 • 5 Posts:

Gepost 11 januari 2009 - 11:26

Vond Batman Begins beter maar deze is ook helemaal niet slecht. Vooral de subwoofer heeft wel redelijk goed zijn ding gedaan hier... Sorry buren

#6 Sennsinger2k

Sennsinger2k

  Snoersleper

 • Members
 • 2 Posts:

Gepost 13 januari 2009 - 14:28

QUOTE (dekleine @ Jan 11 2009, 11:26) <{POST_SNAPBACK}>
Vond Batman Begins beter maar deze is ook helemaal niet slecht. Vooral de subwoofer heeft wel redelijk goed zijn ding gedaan hier... Sorry buren


Dat vind ik nou weer precies andersom, misschien door meer actie enzo? Ik hou wel van een explosie hier en daar wink.gif

#7 ipontje

ipontje

  Snoersleper

 • Members
 • 2 Posts:

Gepost 28 februari 2009 - 01:29

Ja leuke film biggrin.gif
verdiende oscar!!!

#8 Duikboot

Duikboot

  Snoersleper

 • Members
 • 2 Posts:

Gepost 06 april 2009 - 20:05

super film

#9 vincentvans

vincentvans

  Snoersleper

 • Members
 • 2 Posts:

Gepost 19 april 2009 - 13:40

The Joker wordt fantastisch gespeeld door Heath Ledger.

zeer goede film! kijken die handel!

#10 eres162

eres162

  Talent

 • Members
 • 602 Posts:

Gepost 20 april 2009 - 11:29

link verwijdert, spam

dit is een nederlandse webside!

Deze post is bewerkt door Rob: 29 april 2009 - 18:28

"Doe wat je vandaag kan doen,want morgen kan het te laat zijn"

#11 dunkelheit

dunkelheit

  Hoofdrolspeler

 • Members
 • 766 Posts:

Gepost 20 april 2009 - 12:48

links verwijdert, spam

En ook... Spam spam spam spam spam spam spam spam

Deze post is bewerkt door Rob: 29 april 2009 - 18:28

<!--sizeo:1--><!--/sizeo--><!--coloro:#000000--><!--/coloro--><!--fonto:Verdana--><!--/fonto-->OTC Basics:

* Minimaal 2 (twee) posts doen vooraleer te requesten.
-> Geen twee posts is GEEN requestprivileges.
-> Je even voorstellen en een bedankje zijn er al 2!

* Gebruik de 'SEARCH' functie vooraleer een nieuwe request/topic te plaatsen.
-> Dubbele posts worden gedelete/gesloten.

* Hou het beleefd en beschaafd.
-> 'Controversiële' berichten/gebruikers/posts worden in de gaten gehouden.

* Gebruik het forum om hulp te vragen.
-> Don't worry, we're mostly a friendly bunch.<!--fontc-->
<!--/fontc--><!--colorc-->
<!--/colorc--><!--sizec-->
<!--/sizec-->
0 Gebruiker(s) lezen dit topic

0 gebruikers, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers