Ga naar inhoud


Foto

Betekenissen van alle film extensies


28 replies to this topic

#1 Opa38

Opa38

  Figurant

 • Members
 • 172 Posts:

Gepost 09 november 2010 - 20:48

Film betekenissen
maandag, 28 december 2009 23:16
Scene Tags en hun betekenissen:

PROPER:
Een proper kan/mag enkel indien een vorige uitgave (release) een technical flaw heeft. Om kwaliteit mag NOOIT gepropered worden. En proper kan om het even op welke soort release, xvid, dvdr, x264, etc...
Technical flaw = fout AR, verkeerd geluid, verkeerde grootte, verkeerde frames, foutieve versie codec etc...
ik kan je niet de rechtstreekse bestanden (nfo's)

LIMITED:
Heeft op zich niets met tijdsduur te maken dat een film in de zalen al dan niet gespeeld heeft.
Limited voor elke release versie is bepaald op :
of in US zalen : min 500 zalen
of in UK zalen : min 250 zalen
dit binnen de eerste week van uitgave

INTERNAL:
Elke grp kan een internal weergeven voor welke reden ook. Merendeel omdat een goede kennis/vriend van iemand om een bepaald iets vraagt en het niet genukede format niet meer te vinden is.

STV:
Straight To Video zijn films die de bioscoop niet hebben gehaald, en meteen op video/DVD worden uitgebracht. Veel sites staan deze releases niet toe.

ASPECT RATIO TAGS:
Dit zijn *WS* voor Wide Screen (letterbox) en *FS* voor Full Screen (4:3 formaat).

REPACK:
Als een groep een slechte release uitbrengt volgt er meestal een repack waarmee de problemen worden verholpen.


NUKED : 2 soorten
1 scenenuke = indien een release niet conform de vooropgestelde regels is gemaakt voor het specifieke format.
xvid : The.XviD.Releasing.Standards.2009
dvdr : THE.2010.DVDR.RELEASING.STANDARDS-TDRS2K10
svcd : The SVCD releasing standards 2002
x264 : High.Definition.x264.Standards.Revision.4.0-HDX
indien op een format niet aan deze vooropgestelde regels voldoet spreek je van een 'scenenuke'
2. sitenuke = op zich niet relevant voor de meesten. enkel van toepassing indien een siterule specifiek vermerkt staat ivm jaartal, stv, etc...


DUPE:
Een release is dupe indien deze al door een andere groep voor hetzelfde format juist is uitgebracht.

Wat betekenen termen als TS, TC, CAM, SCR etc.?

Cam:
Een cam is een opname van een bioscoop film m.b.v. een gewone camcorder. Dit resulteerd in een film van slechte kwaliteit. Niet alleen is het beeld slecht maar ook het geluid is zeer slecht te volgen. Soms worden deze films ten onrechte Screeners genoemd.

Telesync (TS):
Een film opgenomen met de telesync techniek, is een film waarbij geluid en beeld apart opgenomen worden. Het geluid wordt afgetapt en dus niet met de ingebouwde microfoon opgenomen. Hierdoor heeft men minder last van omgevingsgeluiden en levert dit voor de film een beter kwaliteit geluid. Gelijkwaardig aan een cam dus maar met beter geluid.

Telecine (TC):
Minder vaak gezien dan TS, Telecine releases worden opgenomen van de filmrol waarbij gebruik wordt gemaakt van een machine die recht voor de projector staat en neemt de film rechtstreeks op van de lens van de projector. Dit zie je niet zo vaak omdat de apparatuur die hiervoor wordt gebruikt heel duur is en omdat er geen film meer geprojecteerd wordt op het filmdoek. Maar omdat het dus privé opnames zijn is hierdoor de kwaliteit veel beter dan bij een TS. Soms wordt een goede TS ook TC genoemt.

Screener (SCR):
Is nooit wat naar videotheken verstuurd wordt.
Een screener is de gehele film, soms voor een final edit, dit in een beperkte zaal aan criticasters op voorhand getoond wordt. Met als doeleinde goede reviews, hopelijk, te bekomen voor de eigenlijke film in de toonzaal verschijnt.
vandaar ook de soms zwart/wit stukjes of tekst die over scherm rolt.


R5:
Dit is een vrij nieuwe film formaat. In principe is het hetzelfde als voor DVD Screener - dit soort releases zijn legale DVDs uitgebracht in Rusland om het verspreiden van illegaal materiaal tegen te gaan. Retail wordt snel uitgebracht door de studio, dus er is weinig tot geen bewerking van de film na de telecine-proces. Als gevolg hiervan kunt u soms wat krassen, haartjes of andere troep op het beeld zien, maar je zal het nauwelijks opmerken tijdens het kijken. Vaak wordt externe Engelse audio gebruikt, omdat deze standaard met Russische audio geleverd worden.

DVD-Screener (DVDscr):
Zelfde verhaal als een screener, maar deze keer van een DVD. Vaak letterbox formaat, maar zonder de extra's die op een retail DVD zouden staan. De "ticker" staat vaak in het beeld, zodat dit storend werkt. Als de ripper enige ervaring heeft, dan is een DVDscr heel goed van kwaliteit. Vaak worden deze omgezet naar SVCD of DivX/XviD.

Blu-Ray DVD (BD):
Een blu-ray disc is een heel compact dvd formaat (hele hoge dichtheid, met duallayer tot wel 95 GB ruimte). De blu-ray discs worden gelezen/gebrandt met een blauwe laser, die een veel kleinere golflengte heeft dan de normale rode laser die voor CD/DVD gebruikt wordt. Daardoor kan er dus veel meer data op zoals ook high definition video.

High Definition DVD (HDDVD):
DVD van zéér hoge kwaliteit met tot 6x scherper beeld. Gebruikt net als de blu-ray disc een blauwe laser (i.p.v. een rode) om data te lezen/schrijven.
idem als bluray, enkel heeft format race verloren tegen het bluray format.


DVDRip:
Een kopie van de Retail (verkoop) DVD. Wanneer mogelijk worden deze Pre-Retail gereleased (zoals bijvoorbeeld Star Wars episode 2). De kwaliteit zou zeer goed moeten zijn. DVDrips worden gereleased in SVCD en DivX/XviD.
een kopie van een DVDR die geconverteerd is volgens scene rules naar het avi formaat.


VHSRip:
Deze releases komen van een Retail VHS-Tape. Het gaat meestal om skate/sport releases en XXX-video's.
Komen bnijna niet meer voor


TVRip:
TV-afleveringen die of van het kabelnetwerk of via satelliet box zijn gecaptured, of PRE-AIR afleveringen die van satelliet feeds die naar andere netwerken worden gestuurd een paar dagen voor de werkelijke uitzending (hier kunnen soms flikkeringen in voorkomen). Sommige programma's zoals WWF Raw Is War bevatten extra delen, en de "dark matches" en camera/commentaar test zitten in de rips verwerkt. PDTV is gecaptured van een digitale TV PCI kaart, waarmee veelal de beste resultaten worden verkregen, en releasegroepen verspreiden deze meestal in SVCD formaat. VCD/SVCD/DivX/XviD rips zijn allemaal ondersteund door de TVRips release scene.

VCD-SVCD:
Video CD' (VCD) en 'Super Video CD' (SVCD) zijn 2 gestandaardiseerde videoformaten die niet alleen op pc's maar ook op veel moderne consumenten dvd-spelers ('woonkamertoestellen') kunnen worden afgespeeld.
Dit is dan ook het grote voordeel dat ze hebben tegenover DivX dat momenteel een pc vereist om afgespeeld te worden. De kwaliteit van een VCD is wel veel minder dan die van DivX, namelijk ongeveer VHS-kwaliteit. Een goed gemaakte SVCD kan de vergelijking met DivX daarentegen goed doorstaan.

Xvid:
Xvid is een tegenhanger van de Divx codec. De Xvid codec levert vaak net iets betere kwaliteit dan de Divx codec.Er zijn programma's die de Xvid codec niet ondersteunen, Gordian Knot en Virtualdub. Een Xvid bestand is een Avi bestand net zoals de Divx.

DivX Re-Enc:
Een DivX Re-Enc is een film dat zijn oorsprong heeft van een VCD bron, en gehercodeerd is naar een klein DivX bestand. Veel gevonden op fileshare netwerken, en zijn veelal gelabeld als film.naam.groep(1 of 2) etc. Bekende groepen zijn SMR en TND. Deze films zijn meestal niet de moeite waard om te downloaden mits je zo onzeker bent of je de film wel wilt hebben en daarom een 200 MB kopie download om eerst te beoordelen. Het is beter om deze releases te vermijden.
Divx Re-enc : bestaat niet meer

WorkPrint (WP):
Workprint is de film voor deze geknipt is geweest op de regietafel. bevat meestal geen goede kwaliteit, noch volledige film.


Watermerken:
Veel films komen van Aziatische Silvers/PDVD (zie hieronder) en deze zijn getagged door de mensen die voor deze releases verantwoordelijk zijn. Meestal zijn het letters/initialen of een klein logo in één van de hoeken. Meest bekend zijn de "Z" "A" en "Globe" watermerken.

Asian Silvers/PDVD:
Dit zijn films gereleased door oosterse bootleggers, en meestal gekocht door een groep zodat ze deze als hun eigen release kunnen uitgeven. Silvers zijn goedkoop en eenvoudig te verkrijgen in een hoop landen, en daarom ook makkelijk om zo'n release te maken. Dat is ook de reden dat er zoveel releases zijn, voornamelijk van kleinere release groepen die meestal niet lang bestaan. PDVD's hebben dezelfde inhoud als de DVD. Ze hebben ondertitels, en de kwaliteit is vaak beter dan de Silvers. Ze zijn geript als een normale DVD, maar veelal gereleased als VCD.

Nu de nieuwste aanvulling:

AVCHD
Na HDV (High Definition Video) een formaat erbij met de afkorting AVCHD wat staat voor Advanced Video Codec High Definition. Er wordt hier gebruik gemaakt van de MPEG4-AVC/H.264 codec.

Deze codec staat toe om zwaar te comprimeren zonder al te veel in te leveren op de kwaliteit. Het geluid wordt gecomprimeerd door gebruik te maken van de Dolby Digital AC-3 of de Linear PCM standaard. AVCHD is een geheel nieuw High Definition-opnameformaat voor videocamera's dat gezamenlijk is ontwikkeld door Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. en de Sony Corporation. Met AVCHD kunnen HD-beelden worden vastgelegd op een scala aan media waaronder 8 cm DVD-schijfjes en harddisks. Zowel 1080i- als 720p-signalen worden ondersteund. AVCHD maakt gebruik van uiterst efficiënte codecs voor het beheer van de grote hoeveelheden AV-gegevens die zijn betrokken bij HD-signaalverwerking. De videostroom wordt beheerd door de MPEG-4/H.264-codec, die ruim twee keer zo efficiënt is als het standaard MPEG-2 systeem dat wordt gebruikt voor audio van DVD-kwaliteit. AVCHD neemt op en geeft weer in dezelfde hoge kwaliteit als HDV. Voor videomontage betekent dit wel dat uw pc er nog harder aan moet trekken om dit formaat te kunnen bewerken. Realtime montage is (nog) niet aan de orde en is er weer de schone tijd van het wachten aangebroken als we een complex effect of overgang willen gebruiken. Er zal weer veel renderwerk aan te pas gaan komen als u niet een heel snel systeem tot uw beschikking heeft. Maar onze hobby mag toch best weer wat tijd kosten? Zo deden we dit voorheen toch ook altijd? Voor meer achtergrond informatie over AVCHD kunt u HIER terecht of zoek via Google op deze term. Er is inmiddels behoorlijk wat informatie te vinden over deze mooie nieuwe codec.

PPVRip:
Deze releases komen van een pay-per-view video bron. PPV staat voor Pay-Per-View, betaaltelevisie waarbij de gebruiker voor elk programma dat hij wil kijken een bepaald bedrag betaalt. Meestal zijn Pay-Per-View video's opgenomen vanuit hotelkamers.
__________________________Geposte afbeelding

#2 Opa38

Opa38

  Figurant

 • Members
 • 172 Posts:

Gepost 03 januari 2011 - 23:22

Ik heb er weer een extensie bijgezet

Doe er u voordeel mee.
__________________________Geposte afbeelding

#3 masterbox360

masterbox360

  Snoersleper

 • Members
 • 2 Posts:

Gepost 11 april 2011 - 17:04

dankje,
ik vroeg me al een tijdje af waar TS voor staat :P

#4 Opa38

Opa38

  Figurant

 • Members
 • 172 Posts:

Gepost 11 april 2011 - 22:08

Met dank aan

masterbox360 Voor de verdere uitleg dus nu het een en ander gecorrigeerd
__________________________Geposte afbeelding

#5 Universum

Universum

  Snoersleper

 • Members
 • 7 Posts:

Gepost 17 mei 2011 - 21:21

Ik zie dat PPVRIP er nog niet tussenstaat, deze kom je tegenwoordig ook steeds vaker tegen :)

#6 Labaria

Labaria

  Acteur

 • Members
 • 368 Posts:

Gepost 18 mei 2011 - 09:14

PPVRip:
Deze releases komen van een pay-per-view video bron. PPV staat voor Pay-Per-View, betaaltelevisie waarbij de gebruiker voor elk programma dat hij wil kijken een bepaald bedrag betaalt. Meestal zijn Pay-Per-View video's opgenomen vanuit hotelkamers.

#7 Opa38

Opa38

  Figurant

 • Members
 • 172 Posts:

Gepost 18 mei 2011 - 09:29

PPVRip:
Deze releases komen van een pay-per-view video bron. PPV staat voor Pay-Per-View, betaaltelevisie waarbij de gebruiker voor elk programma dat hij wil kijken een bepaald bedrag betaalt. Meestal zijn Pay-Per-View video's opgenomen vanuit hotelkamers.ik heb de aanvulling er bij gezet dank daarvoor :bounce: :bounce: :bounce:
__________________________Geposte afbeelding

#8 r3p0

r3p0

  Bijrolspeler

 • Members
 • 240 Posts:

Gepost 20 juni 2011 - 18:18

PPVRip:
Deze releases komen van een pay-per-view video bron. PPV staat voor Pay-Per-View, betaaltelevisie waarbij de gebruiker voor elk programma dat hij wil kijken een bepaald bedrag betaalt. Meestal zijn Pay-Per-View video's opgenomen vanuit hotelkamers.


err... PPV bestaat op hotelkamers inderdaad...
maar niet in de optiek waar jij het over hebt.
hotels geven klanten de mogelijkheid betaal-tv te nemen voor nieuwere films of ook xxx films.
maar daar houdt het bij op.

De PPV waar het hierover gaat is het effectieve PPV circuit in de USA.
waar je gewoon van thuis uit bepaalde (meestal nieuwste) films kan bekijken door hiervoor te betalen per keer, alvorens ze in het mainstream (dvd/bluray) verschijnen.
de kwaliteit hiervan is afhankelijk van wat uitgezonden wordt. Meestal gelukkig wel min 720p.
de bron is niet bepaald, daarom ook geen specifieke dvdr/bluray vermelding, enkel PPV.

Buiten dit is het PPV circuit in de USA er ook voor bijkomend tv materiaal.
Zo is de WWE friday night smackdown, WWE Monday night raw via de gewone zender te bekijken.
Maar de specials (meestal een 3u lang) enkel via PPV (extra geld uit de mensen hun zakken kloppen is geen patent van europese zenders ;) )
Voor de WWE bvb zoals gisteren aired : WWE.Capital.Punishment.2011.PPV.720p.HDTV.x264-KYR
Zij die WWE fanaten zijn, trachten deze er steeds bij te nemen.
Buiten de WWE special op PPV, aired eveneens TNA, UFC, etc via deze mogelijkheid.

Op zich dus de gewone zenders die het normale materiaal uitzenden, wil je meer of bijkomende dan is de PPV (betalende) dus enkel een optie (volgens de theorie).

De kwaliteit van een PPV is net als met een TV serie of in HDTV.XviD of in 720p.HDTV.x264.

zo... even uitgebreider toegelicht
Opinions are like assholes... everybody has one!

Geposte afbeelding

#9 algemeen

algemeen

  Decorbouwer

 • Members
 • 32 Posts:

Gepost 20 juni 2011 - 19:26

Ik heb nog geen PPV gezien die dezelfde kwaliteit had als een HDTV.XviD. Ik heb al helemaal geen 720p PPV rips gezien. Zou je misschien een voorbeeld kunnen noemen? En dan geen serie, maar een film?

#10 r3p0

r3p0

  Bijrolspeler

 • Members
 • 240 Posts:

Gepost 20 juni 2011 - 19:39

qua sport is het meeste PPV, zoals ik aangaf...
en weergave van een live evenement
[WWE.Capital.Punishment.2011.PPV.720p.HDTV.x264-KYR]
[TNA.Slammiversary.2011.PPV.HDTV.XviD-KYR]
[TNA.Slammiversary.2011.PPV.720p.HDTV.x264-KYR]
[UFC.131.Dos.Santos.VS.Carwin.PPV.720p.HDTV.x264-aAF]
[UFC.131.Dos.Santos.VS.Carwin.PPV.HDTV.XviD-aAF]
...
verschil tussen een live-opname en een studio-opname ... tsja daar zit altijd verschil in, dat blijft.

[Source.Code.PPVRiP.MD.German.XViD-EPiC]
[Paul.ein.Alien.auf.der.Flucht.2011.PPVRip.LD.German.XviD-ERC]
[Old.Dogs.FRENCH.PPV.MD.XViD-FTW]

velen zijn het er niet...
maar je kan ze waarschijnlijk zelf ook wel dupen...
en telkens MD versies, dus niet echt bedoeld voor het grote scherm, dan wel het psp schermpje.
Opinions are like assholes... everybody has one!

Geposte afbeelding

#11 Opa38

Opa38

  Figurant

 • Members
 • 172 Posts:

Gepost 20 juni 2011 - 20:14

Iedere aanvulling is welkom
__________________________Geposte afbeelding

#12 Houz74

Houz74

  Snoersleper

 • Members
 • 3 Posts:

Gepost 22 juli 2011 - 11:03

Dank voor de uitleg

#13 GizmoGaga

GizmoGaga

  Snoersleper

 • Members
 • 10 Posts:

Gepost 19 augustus 2011 - 14:56

Interessant om weten! Dat laatste over PPV vroeg ik me de laatste maanden ook al af wat dat juist betekende.
Had al zo'n film in PPV gedownload maar was wel teleurgesteld in de kwaliteit ervan :afgekeurd: :afgekeurd:

#14 D-Lirious

D-Lirious

  Snoersleper

 • Members
 • 2 Posts:

Gepost 01 oktober 2011 - 15:25

dit is wel handig.... ik had wel een idee, maar exact wist ik het nie

#15 Badgast

Badgast

  Snoersleper

 • Members
 • 8 Posts:

Gepost 04 januari 2012 - 10:04

Handig topic dit, bedankt :)
0 Gebruiker(s) lezen dit topic

0 gebruikers, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers