Ga naar inhoud


Foto

Wat is DiVX ?


7 replies to this topic

#1 el polini

el polini

  Film Producent

 • Members
 • 4656 Posts:

Gepost 05 juli 2004 - 02:36

Wat is DiVX ?

In het kort
Het Divx zoals we het nu kennen is een codec, bedoelt om videobestanden die met Divx gecodeerd zijn, af te kunnen spelen. Het bijzondere van Divx is dat het een hoog kwaliteit beeld combineert met een lage bestandsgrootte. Het maakt het daardoor mogelijk dat een complete DVD film, welke al gauw 4 GB is, slechts 700 MB wordt. Het voordeel hiervan is, dat je daardoor een DVD kan kopiŽren naar CD, zonder dat de beeldkwaliteit ernstig verloren gaat.


Hoe het mogelijk is dat Divx zo klein is en zo'n hoge kwaliteit heeft
Divx is gebaseerd op de MPEG-4 compressie methode. Er wordt hier gebruik gemaakt van de zogeheten 'keyframes'. Een film is opgebouwd uit een aantal frames per seconde. Elk frame is 1 beeld. DVD regio 2 geripte films hebben per seconde 25 frames. Om de zoveel seconden is er een keyframe. Vanaf deze frame wordt alleen de informatie die veranderd op het beeld, opgeslagen. Dat betekend dat als er een zwart vlak is, en er een wit poppetje van links naar rechts loopt, alleen de verandering in het beeld van een poppetje opgeslagen wordt. Om het wat duidelijker te maken, hier een voorbeeld:

Keyframes en deltaframes:


En dan nu het technische verhaal:
Elk DivX beeld is opgebouwd uit vakken van 16x16 pixels. Bij een resolutie van 640x480 zou je daardoor 40x30 vakken krijgen Om ruimte te besparen worden de vakkes die gelijk zijn aan het vorige frame, niet opgeslagen. Dit zorgt voor een hoge compressie omdat wanneer iemand praat voornamelijk alleen de vakjes rond diegene's mond opgeslagen hoeven te worden. Natuurlijk veranderen er ook andere vakken dan behalve die rond om de mond, omdat er altijd veranderingen optreden. Denk aan lichtinval, beweging van de camera, enzovoort.
Kijk mee naar het bovenstaande plaatje. Frame 5 is gebaseerd op het 1e frame. Over het 1e frame heen, wordt frame 2 geplaatst (frame 2=alle veranderingen ten opzichte van 1), dan wordt frame 3 over frame 2 geplaatst (frame 3=alle veranderingen ten opzichte van 2) en dan frame 4 over 3. Hierna is er weer een volledig beeld, frame 5. Stel je voor dat frame 5, net zoals 2, 3 en 4 zou zijn, en de rest van de film, alleen nog maar uit delta frames (zoals frame 2, 3 en 4) zou bestaan. Dat zou betekenen dat als je bijvoorbeeld in een film een stukje uit het midden wilt zien, je eerst de hele film tot aan dat stuk moet afdraaien! Dit komt omdat hij elke frame eerst over de ander moet heenplaatsen voordat hij een volledig beeld heeft. De eerste Divx varianten werkten op deze manier, maar gelukkig hebben ze daar snel wat op gevonden, namelijk de keyframes (frame 1 en 5). Deze frames geven een volledig beeld weer. Na elke keyframe komen een aantal deltaframes waarna er weer ťťn keyframe volgt. Veel films hebben om de 2 ŗ 3 seconden een keyframes. Dit doen ze zo kort achter elkaar omdat je anders heel moeilijk kan spoelen in een film. Want stel dat je ze om de minuut zou doen, dan zou je om de 59ste seconde te kunnen zien, eerst alle vorige frames geladen moeten hebben!

Het is natuurlijk logisch dat het voor je computer makkelijker is om iets beeld voor beeld af te spelen, dan per frame rekening te moeten houden met wat wel en wat niet meeveranderd. Daardoor is er voor het afspelen van een Divx bestand veel rekenkracht nodig. Aangezien de processor deze berekeningen uitvoert, is het noodzaak dat je processor snel genoeg is. Als je een 500 Mhz of snellere processor hebt kun je alle Divx films goed afspelen. Sommigen lukt het met mindere snelle processoren, maar vaak begint een film dan zo nu en dan te schokken. Dit komt omdat er dan zoveel beeldveranderingen plaatsvinden (bij bijvoorbeeld een actiescŤne) dat de processor alle veranderingen niet zo snel niet meer kan berekenen en stukken begint over te slaan.

Het heden en de toekomst

De makers van de eerste Divx codec hebben de merknaam Divx overgekocht en het bedrijf DivxNetworks opgezet. Dit bedrijf gaat verder met het ontwikkelen van de codec. Hun bedoeling is om het een nieuw standaard in de video wereld te maken.
De nieuwe codec (5.x) is volledig herschreven vanaf het begin om zodoende onafhankelijk te zijn van de Microsoft technologie. In het begin van 2001 werd de sourcecode voor een nieuwe codec vrijgegeven met de project naam: OpenDivx. In minder dan drie maanden na de vrijgeving van de sourcecode, was OpenDivx al vertaald naar alle grote besturingssystemen. DivxNetworks is nu zover met de ontwikkeling dat het nu een volledig herschreven codec op de markt heeft gebracht, Divx 5. De codec is door het beta-test stadium gegaan en is downloadbaar vanaf www.Divx.com. Eenmaal geÔnstalleerd kan je zowel de oude als de nieuw gecodeerde Divx films bekijken.


Waar Divx vandaan komt

Natuurlijk prachtig mooi, die hele werking van Divx, maar waarom heeft het zo'n vreemde naam? Het staat oorspronkelijk voor: DIgital Video EXpress, en was bedoeld als een soort van concurrentie van de DVD. Divx was ontwikkeld door een partnerschap tussen Circuit City (Amerika's grootste elektronica zaak) en Los Angeles' entertainment law firm Ziffren, Brittenham, Branca & Fischer. De volgende bedrijven tekenden allemaal een meerjarig contract om hun films in Divx te produceren: Buena Vista Home Entertainment, MGM/UA, Paramount, Universal, DreamWorks SKG, en 20th Century Fox.

Maar wat was het nou precies? Eigenlijk was het een soort van DVD, alleen je huurde 'em niet, maar je kocht het voor $5. Zodra je de disc in je Divxplayer gestopt had, kon je de film de komende 48 uur bekijken. Wou je de film na die 48 uur weer bekijken, of wou je de film op een andere Divxplayer zien? Dat kon, maar dan moest je extra bijbetalen. Sommige films ondersteunden het ook dat je voor een bepaald bedrag de film onbeperkt bekeken kon worden.
Het heeft nooit echt voet aan de grond gekregen, en is het in 1999 opgeheven. De naam 'Divx ;-)' voor de codec, is als een grap overgenomen. De ;-) hebben ze erachter geplakt om het gefaalde oude Divx systeem te bespotten.

Je kan je afvragen wat het doel is van dit systeem. Hier is wat de betrokken bedrijven zeiden toen Divx voor het eerst aangekondigd werd.

De voordelen:

Het Divx systeem bood buitengewone veiligheid tegen illegale kopieŽn. De meervoudige lagen van beveiliging bevatte: elke divx disc en divx speler had een eigen serie nummer, drievoudige DES encryptie, watermerken en analoge kopieer beveiliging.
Divx is simpel en gemakkelijk. Voor een prijs van ongeveer $5 was je de eigenaar van een film, welke eruit zag als een gewone cd, waarmee de meeste mensen al bekend mee waren.
Omdat Divx zeer goed beveiligd is, stemden de bovenstaande studio's ermee in om al hun nieuwe, en een gedeelte van de al uitgebrachte films, uit te brengen op Divx discs. De nieuwe Divx titels zouden op hetzelfde moment uitgebracht worden als de VHS versie.
Er werd verwacht dat Divx op verschillende plaatsten verkocht zouden worden. Zoals videotheken en video bedrijven, maar ook in elektronica zaken en warenhuizen.
De Divx speler werd aangesloten op een standaard telefoonlijn. De lijn werd tijdens de film niet gebruikt. De speler maakte zo nu en dan verbinding met het Divx centrum in de daluren om de rekening informatie op te sturen.
Je hoefde de moeite niet te nemen de disc terug te brengen naar de videotheek aangezien het je eigendom werd.

Maar zoals met alles, zijn er altijd twee kanten. Hier een lijst van de tekortkomingen van het systeem.

De nadelen:

Iedereen die al een DVD speler gekocht had, moest een nieuwe Divx speler aanschaffen. Er waren geen upgrades mogelijk voor DVD gebruikers.
Divx spelers waren ongeveer $100 duurder dan normale DVD spelers.
De Divx discs hadden lang niet zoveel extra's zoals die op een DVD aanwezig zijn.
Milieu kwestie. Veel mensen zouden de discs na gebruik weggooien.
Verwarring. De beschikbaarheid van twee DVD formaten verwarde klanten. En als Divx Gold edities verkocht zouden worden wilden mensen natuurlijk weten wat het verschil was, en welke de beste was.
Niet alle bedrijven ondersteunde Divx. Warner Bros en Columbia TriStar weigerden mee te doen.
Als je een Divx disc van iemand leende, moest je opnieuw betalen, ook al had de ander net de 48 uur ontgrendeld, of zelfs de complete disc gekocht.
Het Divx bedrijf wist exact wat je keek, en wanneer.


Het einde van het Divx systeem

Op woensdag 16 juni 1999 werd bekend gemaakt dat Digital Video Express ophield te bestaan. Divx was officieel dood. Wat was er mis gegaan? Divx zei dat het niet kwam wegens het slechte verkoop ervan, maar omdat ze niet genoeg ondersteuning kregen van de studio's en detailhandelaren. Het was waar dat Divx niet een ramp was qua verkoop, maar het was ook zeer zeker geen groot succes. Veel mensen hadden namelijk al een DVD speler gekocht, en waren nu kwaad dat Divx ineens met een concurrerend systeem kwamen. De Divx doelgroep was dan ook de geregelde VHS gebruiker die nu in plaats van video's lenen, Divx moest gaan kopen. Het ging er hier om dat de gebruikers de discs niet meer terug hoefde te brengen naar de videotheek, maar was dat nou het geld wel waard?
De studio's en detailhandelaren droegen zeker mee aan de ondergang van Divx. Warner en Columbia TriStar weigerden hun films beschikbaar te maken op Divx. Andere studio's hadden zo'n voorkeur voor Divx, dat ze de Divx nog vůůr de DVD uitgaven. Andere winkels wouden niet graag Divx producten verkopen omdat dit betekende dat ze daarmee hun concurrentie, Circuit City, een handje zouden helpen. Ook de videotheken waren niet dolenthousiast omdat ze hierdoor geen boetegeld meer konden ontvangen voor te laat teruggebrachte films en zo dus een stuk winst miste. Het was duidelijk dat Divx een moeilijke strijd moest voeren, welke uiteindelijk te moeilijk bleek.
Op 30 juni 2001 werd Divx geschiedenis. De Divx spelers werden normale DVD spelers en de Divx discs werden onbruikbaar. Maar wat betekend dit voor DVD? Er is nu geen verwarring meer en de verkoop van DVD spelers is weer verder omhoog gegaan. De strijd is over, DVD heeft gewonnen. DivX leeft nu alleen nog voort als iets compleet anders, een manier van het opslaan van videobestanden. En is daarmee opnieuw een concurrent geworden van de DVD.

#2 SaiKo

SaiKo

  Hollywood Ster

 • Members
 • 852 Posts:

Gepost 05 juli 2004 - 12:30

"DiVX betekent: Digital Video Express"

digital video express heeft niets met de divx codecs te maken

wel een heel klein beetje met de goude oude divx wink.gif 3.11

die digital video express (afgekort divx) was bedoelt als concurrentie voor dvds destijds
een grote flop (het is nooit tot europa geraakt zelfs)

de makers van de eerste divx codec hebben hun codec knipogende divx genoemd maar heeft verder niets met digital video express te maken

de huidige divx (4 en 5) hebben dan weer niet veel met de originele divx codec te doen
deze worden nu ontwikkeld door divx networks en die hebben de naam divx gekozen daar deze naam al bekend was als (illegale) codec
Turning off the lights makes me tend to disappear.

user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

#3 kingmich

kingmich

  Snoersleper

 • Trial
 • 1 Posts:

Gepost 12 augustus 2006 - 10:49

ik heb problemen met mijn dvd,ik kan geen ondertitel krijgen en heeft wel een dvd dvix,wat moet ik doen,een speciaal regeling aan de menu??
dank voor de welkom hulp

#4 LazyTjai

LazyTjai

  Op-Auditie

 • Members
 • 95 Posts:

Gepost 12 augustus 2006 - 12:52

.srt bestand dezelfde naam geven als het filmbestand en dan branden

#5 sape

sape

  Film Producent

 • Members
 • 9702 Posts:

Gepost 12 augustus 2006 - 13:32

QUOTE (kingmich @ Aug 12 2006, 11:49)
ik heb problemen met mijn dvd,ik kan geen ondertitel krijgen en heeft wel een dvd dvix,wat moet ik doen,een speciaal regeling aan de menu??
dank voor de welkom hulp


welcome.gif

Een forum is niet bedoeld om je vraag overal maar neer te dumpen maar het op de juiste plek te posten. Dus kijk eens rond waar je vraag post smile.gif

Voordat je gaat posten lees eerst de regels even door, dat scheelt je een hoop zorgen...

Kijk in de WIPv2.0 sectie en voorkom dubbel werk!


#6 eljefke

eljefke

  Snoersleper

 • Members
 • 10 Posts:

Gepost 24 april 2008 - 01:55

In andere woorden Divx is de betaal versie van mindere kwaliteit dan de gratis Xvid codec. Raar dat Divx nog gebruikt wordt biggrin.gif

#7 kill_em_all

kill_em_all

  Snoersleper

 • Members
 • 9 Posts:

Gepost 24 april 2008 - 02:01

kan het dan zijn dat Xvid bestanden niet afspelen op een Divx player?

Greetz

Kill_em_all

#8 dunkelheit

dunkelheit

  Hoofdrolspeler

 • Members
 • 766 Posts:

Gepost 24 april 2008 - 16:42

QUOTE (kill_em_all @ Apr 24 2008, 3:01) <{POST_SNAPBACK}>
kan het dan zijn dat Xvid bestanden niet afspelen op een Divx player?

Greetz

Kill_em_all


Sommige (oudere) modellen zullen xvid niet aankunnen, maar als je hem tot vůůr 3 jaar geleden hebt gekocht, moet ie divx/xvid/mpeg4 compatibel zijn.
<!--sizeo:1--><!--/sizeo--><!--coloro:#000000--><!--/coloro--><!--fonto:Verdana--><!--/fonto-->OTC Basics:

* Minimaal 2 (twee) posts doen vooraleer te requesten.
-> Geen twee posts is GEEN requestprivileges.
-> Je even voorstellen en een bedankje zijn er al 2!

* Gebruik de 'SEARCH' functie vooraleer een nieuwe request/topic te plaatsen.
-> Dubbele posts worden gedelete/gesloten.

* Hou het beleefd en beschaafd.
-> 'ControversiŽle' berichten/gebruikers/posts worden in de gaten gehouden.

* Gebruik het forum om hulp te vragen.
-> Don't worry, we're mostly a friendly bunch.<!--fontc-->
<!--/fontc--><!--colorc-->
<!--/colorc--><!--sizec-->
<!--/sizec-->
0 Gebruiker(s) lezen dit topic

0 gebruikers, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers