Ga naar inhoud


Foto

Wat is DVD ?


2 replies to this topic

#1 el polini

el polini

  Film Producent

 • Members
 • 4656 Posts:

Gepost 05 juli 2004 - 03:10

Wat is DVD?

De DVD is niets meer en niets minder dan een nieuw type CD dat in meerdere uitvoeringen opslag ruimtes biedt van 4,9 GB tot maximaal 17 GB. (Dit is meer dan 20x zoveel als een CD!). De DVD is uitgevonden door bedrijven als Philips, Sony, Panasonic, Toshiba, etc. In het dadelijk volgende "technische" gedeelte zal uitgelegd worden hoe de DVD precies werkt. Wat u zich nu misschien ondertussen afvraagt is waar de letters DVD precies voor staan. Dit laatste is een van de enige dingen waar de verschillende fabrikanten het nog niet over eens zijn. De een gebruikt de naam "Digital Versatile Disc" en de ander weer "Digital Video Disc". Om alle verwarring te voorkomen wordt de DVD nu ook kortweg aangeduid met alleen haar afkorting. Met de laatste naam hebben we meteen een van de nieuwe toepassingen te pakken: DVD-Video.

Hoe herken ik een DVD?
Als je met de verkenner van Windows een DVD benaderd zie je het volgende:Een AUDIO_TS en een VIDEO_TS map.
AUDIO_TS is waarschijnlijk bedacht voor DVD audio (ik heb er zelf nog nooit een gezien) en VIDEO_TS wordt gebruikt om alle data van een film op te slaan.
Misschien ontstaan er in de toekomst nog meer mappen als er nieuwe toepassineg worden ontwikkeld voor de DVD-Rom omgeveing op de PC. Een hoop applicaties schrijven stiekum zelf dingen in de root van de DVD. Laten we eens wat dieper op de zaak ingaan.

Soorten DVD
DVD-5

DVD5 is een enkle laags DVD schijfje. Het kan 4700 miljoen bytes bevatten. Dat is 4,37 GB (computer hoeveelheden met de factor 1024 i.p.v. 1000 bytes). Het is hetzelfde geintje als met hoeveel er op een harddisk kan. Pure marketing!
Dit type schijf wordt ondersteunt in zowel de DVD-R/W wereld als in de DVD+R/W wereld.

DVD-9
DVD-9 is een dubbel laags DVD. Eigenlijk zijn het twee DVD-5 schijven op elkaar geplakt. Bijna alle commerciŽle films worden op dit moment op dit formaat gezet. Op de doos staat dit meestal vermeld en tijdens de overgang van de ene schijf naar de andere kan het beeld even bevriezen. Deze standaard wordt NIET ondersteunt in de DVD-R/W enDVD+R/W wereld.

DVD-10
DVD-10 is een dubbelzijdige DVD. Je moet de DVD letterlijk omdraaien halverwege de film. Als je dit de eerste overkomt en je kent het niet sta je raar te kijken. Nog erger je kan het begin van de film niet vinden! Dit overkwam mij met Das Boot. Deze film staat op dit formaat. Het is maar even dat je het weet. Dit formaat DVD wordt overigens door de DVDmin en DVDplus wereld ondersteund.


Wat staat er op een DVD ?
Zoals je ziet zijn er drie bestandstypen, te weten VOB, BUP en IFO. Wat zijn het en wat doen ze?

VOB (Video OBject)
Een VOB is een verzameling gemultiplexte signalen bij elkaar. Dit kunnen video, audio en ondertitel signalen zijn. In een VOB kunnen dus meerdere audio en ondertitel signalen zijn toegevoegd. Tevens kunnen in een VOB aan het hoofdfilmsignaal meer "multi-angele" signalen worden toegevoegd. De kijker kan, als ze beschikbaar zijn, tijdens het kijken kiezen voor een andere camera.De maximale bitrate van een video signaal mag niet hoger zijn dan 9,8 Mbit/s. Alle signalen bij elkaar in een VOB moeten altijd beneden de 10Mbit/s zijn.

IFO (InFOrmation)
IFO bestanden geven de speler navigatie informatie. Waar beginnen de hoofdstukken, waar staat een bepaald audio signaal en waar kan ik de gekozen ondertietleing vinden. IFO bestanden zijn gewoon te lezen.

BUP (Back UP)
BUP files zijn letterlijk back-up bestanden van de IFO bestanden. Ook deze bestanden zijn gewoon te lezen en niet beveiligd.

#2 el polini

el polini

  Film Producent

 • Members
 • 4656 Posts:

Gepost 18 oktober 2004 - 21:31

aanrader: http://www.sectie.be...d-structuur.htm

#3 sape

sape

  Film Producent

 • Members
 • 9702 Posts:

Gepost 19 oktober 2004 - 09:34

Goede uitleg thumb_yello.gif

Opmerking:
QUOTE
Deze standaard wordt NIET ondersteunt in de DVD-R/W enDVD+R/W wereld.

Mwa, tegenwoordig zijn ze er wel hoor. De Mediamarkt heeft ze te staan & check dit maar eens. Ze zijn alleen nog wat te prijzig greedy.gif

Voordat je gaat posten lees eerst de regels even door, dat scheelt je een hoop zorgen...

Kijk in de WIPv2.0 sectie en voorkom dubbel werk!

0 Gebruiker(s) lezen dit topic

0 gebruikers, 0 gasten, 0 anonieme gebruikers